Kommentti 31.5.2016: Biokemisti Jari Natusen vastakommentit geologi Kari Pääkköselle

Perustelu louhinnan jatkamisesta ympäristösyistä tai vesien hallitsemiseksi ei päde

Jos louhintaa ja kasojen rakentamista jatketaan, seurauksena on suurempi määrä vaarallisinta ja puhdistuksessa kalleinta kiertoliuosta. (Ely:n julkitulleessa asiakirjassa mainittiin kiertoliuoksen tilavuudeksi noin 2 miljoonaa kuutiota, aiemmin on puhuttu kolmen miljoonan kuution tilavuudesta) Toisaalta Ely-kertoo, että kasat pysyvät riittävän lämpiminä kaksi talvea. On myös kokemusta kylmien kasojen käsittelystä. Suuremmalla kasa- ja PLS-liuoksen määrillä ongelmat ovat suuremmat, eivät pienemmät.

Lupien perusteella kunnollinen vedenpuhdistuslaitos tarvitaan jatkettaessa äärioptimistisimmassakin tilanteessa, koska kaivoksella on louhoksen ja Kortelammen vesissä vaikeasti puhdistettavaa prosessi- ja raffinaattiliuosta.

Ministeri Olli Rehnin tulee kertoa louhinnan ja kasojen rakentamisen tarkka lähtöhinta, ilmeisesti yli 70 miljoonaa euroa. Lisäksi kansalaisille tulee kertoa louhinnan alasajokustannuksia lisäävä vaikutus huomioiden seitsemän kuukauden käyttökulut metallitehtaalla, lisääntynyt jätevesien puhdistustarve sekä lisääntynyt jätteenkäsittely. Louhinnan ja uusien kasojen kulut ovat siten suuruusluokkaa 200-300 miljoonaa ylimääräisiä kuluja verrattuna louhinnan lopettamiseen. Maailmanmarkkinahinnan perusteella louhinta on kaupallisesti heikko vedonlyöntikohde. Jos prosessi on parantunut, sen pitää näkyä jo olemassa olevista kasoista, uusia ei tarvita.

Louhintatarpeen sijasta Ely:n raportti paljastaa suuret vesi- ja jäteongelmat, joiden hallitseminen edellyttää välittömiä investointeja. Kustannukset ovat vaarassa karata käsistä. Ely:n raportti tarkoittaa, että mitään vastuullista kaupallista sijoittajaa ei voi saada tähän kaivostoimintaan mukaan juuri millään nikkelin hinnalla. Teoreettiset kaupallistamishaaveet perustuvat vedätykseen mahdollisesta nikkelin ennakkomyynnistä sekä valtion jatkuvista lisäsijoituksista Talvivaaran kaivokseen.

Jari Natunen
 
Lue lisää:
Tiedotepaketti 31.5.2016: JOKO RIITTÄÄ VEDÄTYS -  avoin kirje Eduskunnalle ja kommentaareja
Pääkkösen salaiseen asiakirjaan

 
Avoin kirje Suomen Eduskunnalle  31.5.2016 /Iisalmi, Sotkamo
Talvivaara/Terrafame/Elinkeinoministeriö/Kainuun ELY  johtavat harhaan
Kaivoksen oikea alasajo on halvin ja turvallisin vaihtoehto

 
Tiedote 31.5.2016 /Stop Talvivaara - kansalaisliike vesistöjen puolesta
Kainuun ELY:n salainen asiakirja herättää kysymyksiä
Miksi kustannusvertailuja piiloteltiin?

 
Lue salainen muistio (pdf)
Katso A-studion ohjelma alasajosta
Katso Matti Saarniston haastattelu aamu-tv:ssä

Adressi